juuni 2024

Tartu Raatuse kool liitus VeniVidiVici õpilasvahetuse programmiga juba 2012. aastal, ehk programmi loomise algusaegadel. Juba neljateistkümne aasta jooksul on Raatuse kool vastu võtnud palju-palju õpilasi ning ka ise oma õpilasi vahetusse saatnud.

Kuna Raatuse kool on siiani vahetusõpilaste seas populaarne koolivalik, siis küsisime Tartu Raatuse kooli arendusjuhilt Rene Leinerilt, kuidas näeb välja õpilasvahetuse protsess kooli poolel ja mis teeb Raatuse kooli eriliseks, et vahetusõpilased ikka ja jälle näitavad üles huvi just sinna õppima asuda.

Enne vahetusprotsessi on suhtlus kõikide osapooltega tihe: kõigepealt saab Raatuse kool VeniVidiVicilt vahetusõpilaseks soovija andmed. “Kui kõik muud asjaolud antud õpilase osas on meile vastuvõetavad, kaasan arvamuse avaldamiseks ka õppejuhi ning seejärel võtan ühendust meie vastava klassiastme klassijuhatajatega, kes mõtet oma klasside õpilaste seas ventileerivad.” Rene Leiner sõnas, et ühtegi tegevust ei tehta enne klassijuhatajatega ja juhtkonnaga läbi arutamist, sest klassid “peavad saama ise otsustada, kas on valmis vahetusõpilast vastu võtma.” On juhtunud olukordi, kus vahetusõpilast soovivad korraga vastu võtta mitu paralleelklassi, sellisel juhul peavad õpetajad nõu ja reeglina saadetakse vahetusõpilane sellisesse klassi, kus varem pole vahetusõpilast olnud, et ka teised klassid saaksid endale uue õpilase vastu võtmise kogemuse. Kui õpilasele on tema uus klass välja valitud, koostab kool õpilasele infokirja juhistega – raamatukogust õpikute laenutamise infoga, tunniplaanidega, kellaaegadega ja muu vajalikuga ja jääb õpilast ootama! Leiner mainib veel, et nende koolis on osades õppeainetes komplekteeritud temporühmad, ehk siis enne õpilasvahetust pannakse paika ka see, millistes õpperühmades õpilane õppima hakkab, et õppetöö oleks tema võimetele vastav.

Õpilasvahetuse ajal on uuele õpilasele kooli poolt alati määratud mentor – õpilane, kes tunneb kooli ja selle korda hästi ja saab toetada vahetusõpilast ja aidata tal tunda end uues kohas võimalikult koduselt. Hindamine Raatuse koolis õpilasvahetuse ajal toimub võrdselt teise selle kooli õpilastega. Kool on igati vastutulelik hinnete konverteerimise osas teistesse hindamissüsteemidesse, et vahetusõpilane saaks oma vahetuskoolis saadud hinded hiljem kodukooli üle kanda. Rene Leiner sõnas: “Ei meenu, et vahetusõpilastel oleks hinnetega seoses muresid esinenud”.

Tartu Raatuse kool soovib vahetusõpilastele näidata, et koolis võib õppimine olla lõbus ja suhted õpetajatega võivad olla sõbralikud ja personaalsed. Leiner märgib, et nende koolis on oluline ka “positiivse õhkkonna loomine klassiruumis, kus ei toimu üksnes tuim ülesannete lahendamine, vaid teadmiste ja oskusteni jõutakse läbi põnevate arutelude ja põnevate isiksuste”. Raatuse kooli õpilased mõistavad, et hea on koolitööd ära teha koolipäeva jooksul, ehk siis õpilastelt oodatakse tundides keskendumist ja omapoolset sisendit, sest “kooliväline aeg on huviringide, trennide ja kõige muu põneva jaoks”.

Raatuse kool on vahetusõpilaste kogemusi jaganud oma kooli kodulehel, näiteks:

https://raatuse.tartu.ee/et/uudised/2015-2016-uudised/1286-hetty-haapsalust-meeldis-et-opetajatel-on-koos-opilastega-lobus

https://raatuse.tartu.ee/et/uudised/2015-2016-uudised/604-opilasvahetusest-voib-alguse-saada-soprus-kogu-eluks

Tartu Raatuse kool ootab järgmiselgi õppeaastal säravaid ja töökaid noori unustamatuid kogemusi saama!